تهران سیلیکات شیمی Liquid Sodium Silicat

سیلیکات سدیم مایع * Alkaline sodium silicate * سیلیکات قلیائی

کاربرد سیلیکات سدیم در تهیه ماسه ماهیچه ریخته گری

ماهیچه سازی

ماهيچه قسمتي از قالب است که سوراخ و شکاف داخل جسم ريختگي را ايجاد مي کند و بيشتر به ماسه اي گفته مي شود که به وسيله جعبه ماهيچه ساخته شده است و پس از سخت شدن وخارج شدن  آن از داخل  جعبه ماهيچه مورداستفاده قرارمي گيرد.

ماهيچه هايي که از جنس مواد قالب و همزمان با قالب گيري به نام ماهيچه تر ساخته مي شوند از مفهوم حقيقي ماهيچه دور مي باشند . انواع ديگري از ماهيچه هاي فلزي وجود دارند که در قالب هاي دائمي مورد استفاده قرار مي گيرند و مباني ماهيچه سازي در مورد آنها مصداق ندارد.

هر ماهيچه شامل دو قسمت بدنه ماهيچه و تکيه گاه ماهيچه مي باشد.

انواع ماهيچه :

1-   ماهيچه هاي داخلي

2-   ماهيچه هاي نشسته

3-   ماهيچه هاي مونتاژ

4-   ماهيچه هاي جدا کننده

5-   ماهيچه هاي برش

6-   ماهيچه هاي تصفيه

7-   ماهيچه هاي دائمي

8-   مخلوط هاي ماهيچه

بر اساس شرايط و مشخصات مخلوط ماهيچه تهيه و استفاده مي شود و به همين دليل نيز براي فلزات مختلف ريختگي مخلوط هاي متفاوتي مورد توجه است ماسه ماهيچه معمولا از انواع مرغوب ماسه هاي ماهيچه از دسته هاي زير انتخاب مي شوند.

نوع اول: چسب هاي مايع يا جامد که همراه با آب خاصيت شکل گيري به ماسه مي دهند هر يک از آنها داراي درجه حرارت مخصوص خشک شدن خود هستند از انواع اين چسب ها مي توان از چسب هاي نشاسته اي که درجه حرارت خشک کردن آنها از 250 درجه سانتي گراد تجاوز نمي کند نام برد.چسب هاي قندي (ملاس) نيز در اين دسته قرار دارند که به دليل توليد گاز زياد و قابليت از هم پاشيدگي کم امروزه مورد استفاده قرار نمي گيرند تنها در بعضي مواد همراه با چسب هاي ديگر به کار مي روند.
نوع دوم: چسب هاي مايع يا جامد هستند که همراه با آب به ماسه شکل مي دهند ولي در مقابل هوا با عبور گازهاي معين خشک مي شوند مهم ترين چسب در اين دسته چسب سيليکاتي است که در مجاورت هوا با عبور گاز CO2 خشک مي شود.

اگرچه قوانين ويژه اي براي ترکيب مخلوط هاي ماهيچه وجود دارد ولي موفقيت يا شکست کاربرد يک مخلوط خاص معمولا مشخص نيست مگر آنکه عملا در کارگاه مورد استفاده و آزمايش قرار گيرد.متغيرهاي بسياري در اين زمينه از عمليات ريخته گري درتک کارگاه خاص وجود دارد که ممکن است در کارگاه ديگري وجود نداشته باشد مثلا ماسه اي که در دسترس يک کارگاه ريخته گري است و مشکلات اقتصادي موجود اغلب بر انتخاب مخلوط ماهيچه براي يک مورد خاص اثر مي گذارد.

ماسه ماهيچه CO2

در اين نوع ماسه ماهيچه از ماسه سيليسي با چسب سيليکات سديم )مايع) استفاده مي گردد که عامل فعال کننده چسب گاز CO2 مي باشد.

روش تهيه

ابتدا مقداري ماسه سيليسي با مش بالا برداشته و مقدار 5% وزني آن چسب سيليکات سديم به آن اضافه نماييد به وسيله دست چسب را با ماسه طوري مخلوط کنيد که ماسه تهيه شده به هيچ عنوان به دست نچسبد لازم به توضيح است که در کارخانجات عمل مخلوط کردن چسب با ماسه توسط ميکسر ماسه ماهيچه اي انجام مي گيرد.بعد از مخلوط شدن چسب با ماسه آن را داخل جعبه ماهيچه ريخته و کمي آن را فشرده سازيد در مرحله بعد چند کانال هوا داخل آن تعبيه کنيد و گاز CO2را به مقدار کمي از کانال هاي هوا به داخل مخلوط ماسه بدميد.دو نيمه جعبه ماهيچه را از هم جدا کرده و دميدن نهايي گاز CO2 را آغاز کنيد تا ماهيچه سفت شود و سپس ماهيچه را از يک نيمه جعبه ماهيچه خارج کنيد.

ماهيچه هايي  که به روش گاز گربنيـك تهيـه مـي شـوند اغلب براي توليد محدود به کار مي روند . زيرا اين نـوع  ماهيچه ها مي توانند در مدت کوتاهي بـا داشـتن حـداقل تجهيزات ساخته شوند . اين  ماهيچه هـا اساسـاً مرکب از ماسه و سيليكات سديم، ( به عنوان چسب ) مـي باشـند  که استحكام نهايي را پس از دمش گازکربنيک به مخلوط بدست مي آوردند . اين نوع  ماهيچه هـا عمومـاً گـران تـر از  ماهيچه هاي ماسه اي خشك هستند و بخصوص دراندازه هاي بزرگتر اين افزايش قيمت محسوس تر اسـت . البتـه بـالاتر بودن هزينه آنها اغلب به واسطه سـرعت تهيـه سـريع تـر جبران مي گردد .


گزارش تخلف
بعدی